Magyar

                                Kedves Gyerekek!
Hamarosan itt a vakáció! Ma elkezdjük a visszaszámlálást. Ahogyan tavaly is tettük, kezdjük el felírni a "VAKÁCIÓ!" felirat betűit visszafelé az olvasás füzetünkbe. Tehát ma !- et kell írni. A mai rajzórán, ezzel a felirattal kapcsolatos feladatot kaptok.




Mielőtt elkezdjük az olvasásórát, két dologról szeretnélek tájékoztatni Benneteket.
1. Május hónapra is jegyet fogtok kapni magyarból a havi munkátokra. Ez a jegy az e-naplóban, a magyar nyelv tantárgyhoz kerül beírásra.  Osztályzatodról tájékoztatni foglak.
2. Április ás május hónapra a szorgalmi munkátokra is értékelést kaptatok. A benneteket tanító nevelőkkel közösen alakítottuk ki az értékelést. A következő szempontokat vettük figyelembe:
- minden tantárgyból elvégezted-e a feladataidat?
- minden tantárgyból küldted-e a feladatmegoldásokat?
- betartottad-e a határidőket?
- törekedtél-e a pontos feladatmegoldásra?
- igényes volt-e a munkád?
- vállaltál-e szorgalmi feladatot?
Erről az értékelésről is tájékoztatni foglak.

Most következzen a mai feladat: 
Ma az álomról olvasunk. Az álom különleges dolog. Álmunkban minden megtörténhet. Álmodni mindenki szokott, de nem mindenki emlékszik rá. Sok költőt is megihletett ez a téma. Az első vers ismerős lesz. Már tavaly tanultuk. Remélem emlékszel még rá!
József Attila: Altató Ok. 106-107.o. Próbáld meg elmondani, csak akkor nézd a könyvet, ha muszáj. El is énekelheted, a következő videó segítségével: 
https://www.youtube.com/watch?v=YIIweJn1GRc
Ha felelevenítetted a verset, oldd meg a mf. 58.o./ 3. a) b) c) feladatát!

Vannak álmok, amikre szívesen emlékezünk és vannak, amiket nem szeretünk. Vannak szomorúak és vannak vidámak is. Most egy vidám álomról szóló verset olvashatsz az Ok. 107. oldalán. Erdős László: Fordított világ  Olvasd el figyelmesen!
Ezen a linken egy kisfiú előadásában meg is hallgathatod:
https://www.youtube.com/watch?v=SOUPBbNlgpI
Keress a versben 5 rímpárt és másold le a füzetedbe őket!

Az álmok néha félelmetesek is lehetnek. Miért? Olvasd el az Ok. 108 oldalán az "Ébrenlét és álom" című olvasmányt. Alatta pedig egy rövid verset olvashatsz egy rossz álomról.
Próbálj meg szóban válaszolni a lap alján lévő kérdésekre!

Szerencsére sokkal többször álmodunk szépet, vidámat vagy vicceset. A mai utolsó versünk is a vidám álmokról szól. Juhász Magda: Álomhajó című versének részletét az Ok. 109. oldalán találhatod. Ez a vers is ismerős lehet, mert az egyik osztálytársatok már mondta egyszer ezt a verset a versmondó versenyen. Olvasd el figyelmesen!
Ha elolvastad, rajzold le kik utaznak az Álomhajón!

Remélem tetszettek a mai versek. Sok kedves vers található még a mostani témakörünkben. Lesznek azonban olyan versek, amikre nem jut időnk a tanévben, olvasd el őket majd a szünetben!

A mai munkáról kötelező feladatbeküldés nincs. Vannak, akiknek már csak egy, vagy két kisötös hiányzik a nagyötöshöz, ezért szorgalmi feladatként elküldhetitek a füzetbe készített rajzotokat (de csak, ha szépen sikerült) az e-mail címemre: oktataskollarildiko@gmail.com
Határidő: június 5. péntek

Jó tanulást!
Szeretettel: Ildi néni





Megjegyzések