Rajz szakkör

                                                    Sziasztok!

Milyen jó, hogy ilyen gyönyörű tavaszi idő van! Szerencsések vagyunk mi falusiak, hiszen a természet itt van az udvarunkban. Zöldell a fű, nyílnak a virágok. A tavaszi virágok szépek, de múlandóak. Jó volna valamilyen módon tartósítani őket!
Erre hoztam nektek egy nagyon jópofa ötletet. Viráglenyomatot fogunk készíteni, de egyáltalán nem a megszokott módon! Kalapáccsal fogunk nyomtatni! Meglepő ugye?

Nagyon egyszerű ez a technika és egy kis gyakorlás után csodás képeket készíthetsz majd.
Néhány dologra lesz csupán szükséged:
rajzlap, papírtörlő (esetleg szalvéta), kalapács és növények (virágok, levelek).


Kerti és mezei virágokat is szedhetsz (de csak otthon). Olyat gyűjts aminek puha a szirma és a levele. Szerintem a legszebb nyomatot az árvácskával lehet készíteni. A levelek közül a muskátli és a pitypang levele a legalkalmasabb.


Ha mindent összegyűjtöttél kezdődhet a nyomtatás. Kövesd a lépéseket!

Helyezd el a növényi részeket a rajzlapon. Próbáld meg ízlésesen megkomponálni a látványt! A virágokat a szép felükkel lefelé, a leveleket a szép felükkel felfelé javaslom elhelyezni.
Ha kész az elhelyezés, óvatosan tegyél rá egy darab papírtörlőt!






Jöhet a kalapálás! Sok finom, sűrű ütést kell tenni a növényi részek teljes felületére. (Kicsit zajos munka, olyan helyen kalapálj, ahol anya is megengedi! Ha van rajztáblád azon dolgozz, esetleg egy használaton kívüli gyúró- vagy vágódeszka is jó lehet.)
Vigyázz ne csússzon el kalapálás közben a rajzlapon a növény!
Időnként a papírtörlő alá leshetsz, hogy lásd hagyott-e nyomot a növény?Akkor jó, ha a papírtörlőn is átüt a színes növényi nedv.




Ezután óvatosan vedd le a papírtörlőt és kezdd el leszedegetni a növények darabkáit! Lassan, hogy ne maszatold el a nyomatot!
Mivel a nyomat kicsit nedves, száradnia kell.





Utána készíthetsz keretet a képnek, vagy egy színes lapra felragaszthatod. 
Nagyon szép botanikus (növényi) képet kapsz. 
Készíthetsz ezzel a technikával képeslapot és csodás anyák napi ajándékot is. 



Jó tanács: mielőtt képet készítesz, gyakorolj kicsit, próbáld ki melyik növény milyen nyomot hagy! Csak utána kezdj a képkészítéshez!

Jó móka lesz! Bátran próbáld ki! Kíváncsi vagyok, hogyan sikerül a munkád? Ezért, ha szeretnéd küldhetsz nekem fotót az e-mail címemre: oktataskollarildiko@gmail.com
Határidő: április 27. hétfő
                                                  Jó szórakozást! Kellemes időtöltést!
                                                                               Szeretettel: Ildi néni

Megjegyzések